;

Hvor tungt kan jeg løfte med trucken?

Lær riktig kapasitet for trucken din

Hvordan regne ut truckens virkelige kapasitet

Som enhver truckfører vet, er lasting og manøvrering av en truck mye vanskeligere enn det ser ut som. Å hente, flytte eller stable en last på en sikker måte involverer en kompleks balansegang med tyngdekraften. På samme måte er lasthåndteringsevnen til en truck et mye mer komplekst tema enn du kanskje først tror. Hvis en truck har en nominell kapasitet på 2 tonn, betyr det ikke nødvendigvis at den løfter hver eneste last opptil den vekten. I denne guiden skal vi svare på de vanligste spørsmålene om truckens kapasitet, og vise deg hvordan du kalkulerer hvor mye en truck faktisk kan løfte.

Hva er forskjellen mellom lastekapasitet og restkapasitet?

The load centre is the horizontal distance from the vertical

En truck vil oppgi sin lastekapasitet, eller nominelle kapasitet. Dette beregnes som den maksimale vekten den kan løfte til en forhåndsbestemt høyde når lastesenteret er på et bestemt punkt.

Hvis lasten må løftes over denne høyden, eller hvis lastesenteret er lengre «ut på gaffelen», vil kapasiteten senkes. Det er dette som er restkapasitet: den faktiske løfteevnen i en gitt situasjon, som kan være mindre enn den nominelle kapasiteten.

Hva er lastesenteret?

Lastesenteret er den horisontale avstanden fra gaffelryggen til lastens tyngdepunkt. Standard lastesentre varierer avhengig av truckens nominelle kapasitet, og vil være ett av følgende:

  • 0 – 1,000 kg: 400 mm
  • 1,001 – 5,000 kg: 500 mm
  • 5,001 – 10,000 kg: 600 mm

I noen tilfeller kan lastesenteret på en truck avvike fra det standardiserte eksempelet over, så sørg alltid for å sjekke databladet til trucken du vurderer.

Hvordan påvirker truckutstyr kapasiteten?

Ved å legge til truckutstyr (div. aggregater for alternative lasthåndteringer), reduseres løftekapasiteten til trucken, for det første på grunn av den ekstra vekten, og for det andre fordi det vanligvis vil flytte lastens lastesenter lengre frem. Hvis du er i tvil om hvor mye et ekstrautstyr vil redusere truckens kapasitet, snakk med vår salgs- eller produktavdeling du legger den til.

Hvilken kapasitet trenger jeg egentlig?

Dette avhenger selvfølgelig av hvilken type last du vil transportere, samt hvor høyt du trenger å løfte. For å komme i gang er det noen spørsmål du kan stille deg selv:

  • Hvor tung er min last? Mål vekten av den tyngste pallen du må løfte under drift. Det er lurt å være ekstra forsiktig her, slik at du ikke risikerer å overbelaste trucken.
  • Hvor høyt trenger jeg å løfte? Sjekk den høyeste høyden du trenger å løfte til, og legg til en sikkerhetsmargin på 200mm.
  • Hvilken lengde har min lengste last? Husk at lengre last kan forskyve lastesenteret lengre ut på gaffelen.
  • Hvilken type utstyr vil trucken bruke? Husk å ta hensyn til vekt og posisjon av dette.

Nominell kapasitet og restkapasitet – et eksempel med Traigo 48

Den nominelle kapasiteten til en truck er basert på modellen og relatert til motvekten av trucken. I eksempelet nedenfor har Traigo48-8FBE16T en nominell kapasitet på 1,6 tonn. I tabellen kan du se at maskinen har en restkapasitet på 1,6 tonn ved et lastesenter på 500 mm opp til gitt høyde på 5000 mm.

Imidlertid, hvis du ønsker å løfte lasten over 5000 mm eller hvis lastesenteret flyttes, vil du se at den faktiske løftekapasiteten synker. Det er dette vi kaller restkapasitet. Andre faktorer som har innvirkning på lastesenteret, som utstyr, gaffellengde, lastform osv. vil gjenspeiles i restkapasiteten. Hvis en eller flere av disse faktorene påvirker lastesenteret, ved å flytte det til 1000 mm i stedet, kan du se i tabellen at restkapasiteten bare er 990 kg.

Restkapasitet

Med nominell kapasitet 1,6 t for Traigo48-8FBE16T

  Lastesenter (mm)
Høyde (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* Nominell løftekapasitet beskriver truckens maksimale løftekapasitet på en last med standard tyngdepunktssenter. Nominell løftekapasitet er gjeldende opp til en viss løftehøyde, så vil den reduseres.

 

Sikkerhet først

Forklift attachments

For å sikre de ansattes sikkerhet er det viktig å først utarbeide maksimal høyde og lastesenter av lasten, samt lagringsplassen du jobber med. Sørg deretter for at trucken kan håndtere dette, som betyr at du ikke bare skal sjekke dens nominelle kapasitet, men også dens restkapasitet for den aktuelle situasjonen.

Hver truck har et skjema for lastekapasitet som indikerer den faktiske vekten den kan løfte i forskjellige høyder og lastesentre. Dette vil bidra til å avgjøre om en truck du vurderer å kjøpe er riktig for jobben skal gjennomføre.

Toyota Material Handling tilbyr et bredt spekter av trucker, fra 1 tonn 3-hjuls elektrisk til 8 tonns høykapasitets elektrisk eller med forbrenningsmotor. For å finne ut hvilken truck som er det rette valget for deg, kan du bla gjennom vårt sortiment nå eller kontakte en av våre produkteksperter.

Se vårt utvalg

Vil du vite mer?

Elektrisk motvektstruck kjører last

Elektriske motvektstrucker

Våre elektriske motvektstrucker er egnet for en rekke innendørs- og utendørsoperasjoner.

Se serien >

Motvektstruck opererer utendørs

Motvektstruck med forbrenningsmotor

Designet for lette, medium og tung materialhåndtering, tilbyr disse truckene raskere akselerasjon og løftehastigheter, som øker produktiviteten

Se serien >

Fjern alt